Stel je gaat met een partner in zee voor een gezamenlijk project en stelt samen een intentieverklaring op. Hierin neem je expliciet op dat er pas wederzijdse rechten en verplichtingen ontstaan, wanneer er een getekende overeenkomst is. Die getekende overeenkomst komt er nooit, maar je gaat wel aan de slag. Is er dan toch sprake van een overeenkomst? Deze casus werd onlangs voorgelegd aan de rechter en dit was het ‘verrassende’ antwoord.

De casus: BLNDR vs. Aircommerce

schiphol.jpg

BLNDR is een specialist op het gebied van greenscreen fotomarketing. Aircommerce (AC) is een organisatie die zich bezighoudt met het bedenken van reclamecampagnes en zich met name richt op de luchtvaart en luchthavens.

Aircommerce ontwikkelt een concept voor een interactieve photobooth op luchthavens. Aircommerce benadert BLNDR voor de techniek en greenscreens van de booths.

BLNDR stuurde Aircommere vervolgens een intentieverklaring, die door Aircommerce op hoofdlijnen akkoord werd bevonden. Daarin stond onder meer het volgende:

“Aircommerce (AC) wenst op (internationale) luchthavens interactieve foto experiences te ontwikkelen en exploiteren;

  • [AC] en [BLNDR] wensen om samen te werken en spreken de intentie uit om hierover nader te overleggen;

  • Partijen zullen zich beiden inzetten om de onderhandelingen succesvol af te ronden;

  • [AC] en [BLNDR] kunnen aan deze verklaring geen rechten ontlenen;

  • Deze verklaring behelst geen overeenkomst en rechten ontstaan pas nadat een overeenkomst tussen partijen is ondertekend waarin over essentiële elementen overeenstemming is bereikt.

BLNDR heeft Aircommerce een offerte, een service level agreement en algemene voorwaarden toegezonden. Hierop vond terugkoppeling plaats, maar een contract werd niet ondertekend.

Start van het project zonder getekende overeenkomst

green screen.jpg

Terwijl de gesprekken over het contract nog liepen, werd gestart met het project. Ze startten met de installatie van 2 photobooths op Schiphol.

Dit verliep bepaald niet probleemloos.

Vervolgens besloot Aircommerce niet te betalen voor onder meer de licentie, software en hardware.

BLNDR schortte de dienstverlening op wegens uitblijven van betalingen. Aircommerce liet per e-mail weten dit te beschouwen als een definitieve beëindiging van de samenwerking.

Aircommerce heeft daarna zonder aankondiging de hard- en software van BLNDR uit twee van de drie photobooths verwijderd en retour gezonden aan BLNDR. Per e-mail heeft BLNDR laten weten verbaasd hierover te zijn en de hardware/software op te slaan. Tegelijkertijd benadrukt BLNDR dat dit geen einde is van de overeenkomst en de betalingsverplichting.

Daarop heeft Aircommerce een brief gestuurd, waarin zij de tussenovereenkomst (als daar al sprake van zou zijn) ontbond.

De rechtszaak: vordering betaling en schadevergoeding

BLNDR vorderde onlangs bij de rechtbank betaling van de nog openstaande facturen en schadevergoeding wegens toerekenbare tekortkoming van AC.

Aircommerce verweert zich door te zeggen dat er nooit een overeenkomst tot stand is gekomen en als dit wel zou zijn, deze geldig is opgezegd/ontbonden.

Recht3.jpg

Nu is de vraag: is er een overeenkomst tot stand gekomen? En zo ja, heeft Aircommerce die overeenkomst rechtsgeldig beëindigd?

Het antwoord op de eerste vraag is volgens de rechter “ja”. Blndr en AC zijn aan de schriftelijkheidseis voorbijgegaan door uitvoering te geven aan het project. Hierdoor is een overeenkomst tot stand gekomen. Er stond nergens vermeld dat het om een pilot zou gaan. Dus ook daar kan niet op teruggevallen worden.

Het antwoord op de tweede vraag?

Er is sprake van een overeenkomst en die is niet rechtsgeldig beëindigd. Aircommerce had BLNDR namelijk eerst in gebreke moeten stellen.

Een betoog van AC dat BLNDR in de beëindiging/ontbinding heeft berust door de geleverde hardware retour te nemen, mocht Aircommerce ook niet baten. Aircommerce heeft namelijk eenzijdig de hardware retour gezonden. Tegen het bezwaar van BLNDR in.

BLNDR heeft dus recht op schadevergoeding vanwege de eenzijdige beëindiging van de overeenkomst.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.