Google Ads. Vele organisaties zetten deze manier van adverteren in om bezoekers naar hun website te lokken. Adverteren op de juiste zoekwoorden is daarbij essentieel. Maar wat als uw concurrent besluit te adverteren op en met uw handelsnaam en zo uw bezoekers ‘wegkaapt’. Mag dat zomaar?

Handelsnaam of geregistreerd merk?

Wordt uw (bedrijfs)naam in een Google Ads-advertentiecampagne gebruikt en wilt u dit stoppen? Dan moet u eerst weten of uw naam een beschermd, geregistreerd merk is of ‘slechts’ een handelsnaam.

Een handelsnaam geeft namelijk niet dezelfde bescherming als een geregistreerd merk. Bij een geregistreerd merk kunt u Google vragen restricties op te leggen aan het gebruik van uw naam. Echter, enkel in de advertentietekst.

Adverteren op een merknaam als zoekwoord (zonder deze te gebruiken in de advertentietekst), mag altijd. Daar treedt Google niet tegen op.

Google verbiedt het gebruik van een merknaam in advertentieteksten niet automatisch. Daarvoor moet een merknaameigenaar een handelsmerkklacht indienen bij Google zelf.

Daarnaast adviseert Google geschillen met andere adverteerders vooral zelf op te lossen, omdat Google niet bemiddelt.

Geen beschermd, geregistreerd merk? Dan moet u het doen met:

De wettelijke bescherming van de handelsnaam

handelsnaam, merknaam Google Ads bescherming

De wettelijke regeling omtrent handelsnamen is geregeld in de Handelsnaamwet. Deze wet beschermt de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Om voor bescherming in aanmerking te komen, hoeft u niet per se een KvK-inschrijving te doen. U verkrijgt een recht op een handelsnaam door het feitelijk gebruik van die naam als aanduiding van uw bedrijf.

Kans op verwarring

Artikel 5 van de Handelsnaamwet verbiedt het gebruik van een handelsnaam voor een onderneming die lijkt op een oudere handelsnaam én indien er een kans bestaat op verwarring tussen de twee ondernemingen. Bijvoorbeeld door een soortgelijke aard van beide ondernemingen of de plaats waar zij gevestigd zijn.

In het geval van webshops is de plaats van vestiging minder relevant. De doelgroep is in de meeste gevallen immers niet beperkt tot die plaats, maar tot ‘internetgebruikers in Nederland’.

Onderscheidend vermogen

De mate van onderscheidend vermogen van de naam is ook van groot belang. Een beschrijvende naam als ‘IT-advies’ of ‘cloud IT’ biedt vanuit commercieel oogpunt veel voordelen, maar vanuit juridisch oogpunt minder. Deze is namelijk veel moeilijker te beschermen.

Uitgangspunt is dat iedereen een aanduiding moet kunnen gebruiken die beschrijvend is voor zijn diensten of producten. Het wordt onwenselijk geacht dat een onderneming een gangbare en beschrijvende aanduiding zou kunnen monopoliseren.

Gebruik van handelsnaam in Google Ads verbieden?

handelsnaam, merknaam Google Ads

U kunt het gebruik van uw handelsnaam in de advertentieteksten van Ads slechts verbieden, indien:

  • uw concurrent een onderneming drijft onder uw handelsnaam, dan wel soortgelijke naam; én

  • er door dit gebruik verwarring bij het publiek kan ontstaan tussen uw onderneming en de onderneming van uw concurrent; én

  • uw naam voldoende onderscheidend vermogen heeft.

Heeft u echt last van uw concurrent(en) in Google Ads? Dan is het in veel gevallen aan te bevelen om contact met hen op te nemen om te proberen hier afspraken over te maken.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Legalz.